Eü hírek Debrecenből

Egy törölt blog folytatása! Debreceni egészségügyis hírek

kommentek

  • antirandom: Minden magyar diáknak létérdeke, hogy ismerje meg és segítsen a többiekkel is megismertetni a www.... (2015.08.11. 12:37) Egészség karaván
  • Online Filmek: Egészségügy? online-filmek.net és máris meggyógyulok mután megtudom milyen filmek közül válogathat... (2010.09.19. 00:09) Jubileum a műtőben
  • Ilony: Kedves Galuska Professzor úr! Mint volt debreceni lakos, különösen büszke vagyok arra, hogy szülő... (2008.07.17. 19:20) Pet-centrum

HTML

3D-s kivetítő az Auguszta-központban

2008.11.16. 11:03 Orosz Viktória

Kiépült a Debreceni Egyetem új videó-oktatórendszere, mely az országban egyedülálló módon teszi lehetővé különböző műtétek, többek között a bonyolult szívműtétek háromdimenziós videóközvetítését. A Szívsebészeti Központban, valamint az új Auguszta épületben kialakított modern technikai feltételeknek köszönhetően a több száz férőhelyes tanteremben élő egyenes felvétel segítségével tanulhatnak az orvostanhallgatók, a szomszédos laborban pedig a közvetített 3D képeken méréseket, szimulációkat is végezhetnek.
A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában közel három és félmillió forint összértékű infrastrukturális fejlesztéssel lehetővé vált a legmodernebb technikai színvonalat biztosító háromdimenziós videó-oktatás bevezetése. Az új rendszernek köszönhetően a Szívsebészeti Központban 3 szívműtőből, az Auguszta épületben pedig további 2 műtőből lehet a háromdimenziós képeket az új Auguszta tanterembe közvetíteni, ahová hanggal együtt érkezik a felvétel. A rendszer azonban azt is lehetővé teszi, hogy az orvosi beavatkozást a tanteremből végigkísérő hallgatók is adott esetben kérdést tegyenek fel az épp műtétet végző orvosoknak.
„A modern 3D közvetítés segítségével egy hatalmas kivetítőn – a tanteremben ülve – akár 207 hallgató követheti egyszerre figyelemmel, speciális polarizációs szemüvegen keresztül a háromdimenziós műtéteket. Az új videó-oktatórendszernek köszönhetően továbbá a Szívsebészeti Központ betegforgalomtól elkülönített tetőterében kialakított lelátó helyiségből is lehetőség van a közvetítésre. Innen ugyanakkor betegbemutatásra, morfológiai-, kórbonctani-, anatómiai preparátumok bemutatására is mód nyílik.” – emeli ki az új oktatási módszer előnyeit Prof. Dr. Paragh György, az Orvos- és Egészségtudományi Cetrum elnöke.
A Sebészeti Intézet tanszékei oktatásában a korábban alkalmazott műtő-tanterem közötti kétdimenziós hagyományos közvetítésekhez képest a minőségi előrelépést az jelenti, hogy a nézők (hallgatóink) úgy érzik, hogy a műtétek részeseivé válnak a 3D (térbeli) vetítés eredményeként –tájékoztat Prof. Dr. Damjanovich László a Sebészeti Intézet igazgatója.
Az elv, amely alapján a 3D rendszer működik nagyon régről, már a XX. század elejéről ismert. Alapja egy (fotó vagy videó) felvétel két kamerával egyszerre történő rögzítése, hasonló módon az emberi szem működéséhez. A képernyőre kivetített sztereó kép így egy speciális, polarizációs szemüveggel nézve térben, vagyis háromdimenzióban jelenik meg.
További információ:
Dr. Fuxreiter Margit, DE OEC, stratégiai igazgatóhelyettes, 52/319-818, 30/303-4315
 

deoec.hu
 

Szólj hozzá!

Címkék: deoec

A bejegyzés trackback címe:

https://edebr.blog.hu/api/trackback/id/tr86771531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása