Eü hírek Debrecenből

Egy törölt blog folytatása! Debreceni egészségügyis hírek

kommentek

  • antirandom: Minden magyar diáknak létérdeke, hogy ismerje meg és segítsen a többiekkel is megismertetni a www.... (2015.08.11. 12:37) Egészség karaván
  • Online Filmek: Egészségügy? online-filmek.net és máris meggyógyulok mután megtudom milyen filmek közül válogathat... (2010.09.19. 00:09) Jubileum a műtőben
  • Ilony: Kedves Galuska Professzor úr! Mint volt debreceni lakos, különösen büszke vagyok arra, hogy szülő... (2008.07.17. 19:20) Pet-centrum

HTML

Pet-centrum

2007.11.24. 14:00 Orosz Viktória

  A debreceni PET-központ üzemeltetésének magánkézbe adása jellemző arra, hogy a magántőke haszonnal találhatja meg a számítását ott, ahol egy állami intézmény kénytelen lemondani a hosszú távon nyereséggel kecsegtető üzletről. A Debreceni Egyetem 2005 végén jelentette be, hogy nyílt közbeszerzési eljárást ír ki a PET-központ vállalkozói üzemeltetésére. Fésüs László akadémikus, az orvos- és egészségtudományi centrum akkori elnöke, az egyetem jelenlegi rektora tudósítónknak azt mondta: a központot fejleszteni kell, a tervezett beruházásokat a vállalkozói üzemeltetésből származó bevételből fedeznék. Az ügylettől összesen 2,7 milliárd forint bevételt várnak.

Csak az üzemeltetésre és a terápiára kötnek szerződést legfeljebb húsz évre, míg az oktatás, a tudományos kutatás és a radiokémiai készítmények gyártása a centrumnál marad - mondta Fésüs professzor. Ez utóbbinak azért van jelentősége, mert az egyetem számára komoly bevételt jelent a PET-vizsgálatokhoz szükséges radiofarmakonok előállítása, értékesítése.

A közbeszerzési eljárásra négy ajánlattevő jelentkezett: az Euromedic Diagnostics Kft., a Hunikó Kft.-VESZ Kht., a Mediso Kft., valamint a Pro-Dzéta Kft. A Mediso pályázatában a bírálók formai hibát találtak, ezért kizárták az eljárásból, és a Pro-Dzéta Kft. győzött. Ez többekben megütközést keltett, mert a 2004-ben Budapesten bejegyzett cégnek addig semmi köze nem volt az egészségügyhöz. Ezért a Pro-Dzéta együttműködött a PET-CT Orvosi, Diagnosztikai Kft.-vel, ez utóbbi lett a cég egészségügyi szolgáltatója. A Pro-Dzéta vállalta, hogy új PET-CT készüléket telepít, megújítja a műszerparkot, megkezdi az új intézeti központ felépítését, és az egyetemnek átutalja az OEP által vizsgálatonként fizetett díj 11 százalékát. A szerződést 2006 nyarán írták alá, de a Pro-Dzéta nem teljesítette maradéktalanul az ígért vállalásait, határidőre - 2006. december 31-éig - nem telepített új PET-CT készüléket. A Pro-Dzéta az egyetem részéről jelentkező adminisztratív problémákkal magyarázta a történteket, a háttérben azonban már a Mediso Kft.-vel tárgyalt a cég eladásáról. Ez év elején a Mediso Kft. jelentős tulajdonrészt szerzett a Pro-Dzéta Kft.-ben, egyúttal a PET-CT Orvosi, Diagnosztikai Kft.-ben is, így mégis a Medisóé lett a PET-centrum üzemeltetése. A Mediso komoly beruházásokat hajtott végre Debrecenben: március végén üzembe helyezték Magyarország legmodernebb és legdrágább PET-CT berendezését. Ilyenből a világon csak hat működik.

A történtek több kérdést fölvetnek. Mi volt az oka annak, hogy az egyetem nem írt ki új pályázatot, miután a közbeszerzést nem szakmai befektető, hanem az ingatlanforgalmazó Pro-Dzéta nyerte? S miért nem írt ki új pályázatot azután, hogy a Pro-Dzéta nem teljesítette a vállalásait? Miért nem igényeltek emiatt kártérítést?

Kecskés Gábor, az egyetem orvos- és egészségtudományi centrumának gazdasági igazgatója azt mondta: a Medisót a közbeszerzési eljárás során azért kellett kizárniuk, mivel a pályázatához nem csatolt bizonyos dokumentumokat. Hozzátette: súlyos törvénysértést követtek volna el, ha új pályázatot írtak volna ki, hiszen egy eljárást nem lehet eredménytelennek minősíteni amiatt, mert egy pályázót a törvény által előírt módon kizártak. A Pro-Dzéta a szerződésben vállaltakhoz képest mintegy háromhavi késedelembe került a PET-CT telepítésével, amit azzal mentett ki, hogy a hatósági engedélyek egy része a készüléktelepítés eredetileg vállalt időpontjában még nem állt rendelkezésre. Ezt az indoklást az egyetem kénytelen volt tudomásul venni. Arra, hogy a tulajdonosváltás miatt miért nem írtak ki új pályázatot, Kecskés Gábor azt válaszolta: a PET-CT üzemeltetője változatlanul a Pro-Dzéta, és ez annak ellenére így van, hogy ebben a cégben a Mediso meghatározó tulajdoni hányadra tett szert.

A Pro-Dzétát felvásárló Mediso egészségügyi szolgáltatója ugyancsak a PET-CT Orvosi Diagnosztikai Kft., amelynek szolgáltatási igazgatója, Kabella Péter úgy fogalmazott: a PET-CT berendezés kapacitása a jelenlegi OEP-keret által biztosított vizsgálati számok három-négyszeresét is lehetővé teszi, így akár évi 8-10 ezer beteget lehetne a legkorszerűbb ellátásban részesíteni.

Galuska László professzor, a debreceni Nukleáris Medicina Intézet igazgatója érdeklődésünkre azt mondta: a PET-centrumban most évi 2600 vizsgálatot végeznek, ez több mint 500 millió forint bevételt hoz. Hozzátette: a magánosítás megtörténtével nem az egyetemet terhelik a fenntartás és az üzemeltetés gondjai, a későbbi berendezéscserékből, továbbá az intézet új épületének felépítéséből adódó költségek, s mindezek mellett a magáncégtől tizenegy százalékot kapnak minden PET-vizsgálat bevétele után.

A világ legkorszerűbb vizsgálógépe Debrecenben. A pozitron emissziós tomográf - PET-vizsgálat lényege, hogy radioaktív izotópokkal jelölt molekulákat, radiofarmakonokat juttatnak a beteg szervezetébe, majd a PET-kamera segítségével nyomon követik ezek útját és eloszlását a testben, így derítik föl a különböző betegségeket, rákos daganatokat és egyéb kóros elváltozásokat. Mivel a szervezetbe injektált radiofarmakonok eloszlásának feltérképezéséből következtetni lehet a kóros állapotra, már korai stádiumban is fölfedezhetők olyan rákos sejtek, amelyeket más képalkotó diagnosztikai eszközök esetleg ki sem mutatnának a szervezetben.

Forrás: NÉPSZABADSÁG

1 komment

Címkék: debrecen pet deoec

A bejegyzés trackback címe:

https://edebr.blog.hu/api/trackback/id/tr30240251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ilony 2008.07.17. 19:20:47

Kedves Galuska Professzor úr!
Mint volt debreceni lakos, különösen büszke vagyok arra, hogy szülővárosom mennyit fejlődött
az utóbbi időben.A Klinikájáról és az orvosképzéséről is híres város magáénak tudhatja
a "Gamma kést", valamint a "világ legkorszerűbb
vizsgálógépét", az un. PET-et.
Mégis szomorúsággal és félelemmel tölt el az a
tudat, hogy több százan várunk egy vizsgálatra,
daganatos betegek, mert nincs hozzá kontrasztanyag.
Az anyag neve metionin.
Nem is oly rég még a debreceni ATOMKI gyártotta.
Ön, mint a Nukleáris Medicina Intézet Igazgatója bizonyára tudja, hogy miért szüntették meg a gyártást, és kérem válaszát, mikor lesz újra ez az anyag?
Emberek sorsáról van szó!
A legmélyebb tisztelettel: EGY DAGANATOS BETEG
süti beállítások módosítása