Eü hírek Debrecenből

Egy törölt blog folytatása! Debreceni egészségügyis hírek

kommentek

  • antirandom: Minden magyar diáknak létérdeke, hogy ismerje meg és segítsen a többiekkel is megismertetni a www.... (2015.08.11. 12:37) Egészség karaván
  • Online Filmek: Egészségügy? online-filmek.net és máris meggyógyulok mután megtudom milyen filmek közül válogathat... (2010.09.19. 00:09) Jubileum a műtőben
  • Ilony: Kedves Galuska Professzor úr! Mint volt debreceni lakos, különösen büszke vagyok arra, hogy szülő... (2008.07.17. 19:20) Pet-centrum

HTML

Újabb felfedezés a Debreceni Egyetemen

2008.08.02. 13:18 Orosz Viktória

A vegyület akár krém formájában is szerepet kaphatna az acne, a bőrszárazság, a viszketés, vagy a bőrdaganatok kezelésében.

A kutatók régóta foglalkoznak a cannabis származékok emberi szervezetben lejátszódó pontos hatásmechanizmusának feltérképezésével. Az elmúlt évtizedek erőfeszítései kiderítették, hogy a cannabis legfontosabb, biológiailag aktív kémiai anyaga a tetrahydrocannabinol (THC) érdekes módon, számos endogén, azaz az emberi szervezet által saját maga termelt vegyület hatását utánozza. A Debreceni Egyetem cannabinoid kutatásai középpontjában a faggyúmirigy áll. Bíró Tamás, az Egyetem munkatársa német és brit szakemberekkel együtt sikerrel azonosított - emberi faggyúmirigyben termelődő - különféle endocannabinoid vegyületeket a sejtekben, felfedezve, hogy azok az egészséges bőr élettani működésének szempontjából meghatározó szereppel bírnak.
„Felfedezésünk, kísérleteink során szerzett adataink – reményeink szerint – kiterjedt klinikai kutatásokat indíthatnak el, melyek feltárhatják, hogy a vegyületek miként használhatók a faggyúmirigy zavarával társuló gyakori bőrbetegségek – például acne, bőrszárazság, viszketés, bőrdaganatok – kezelésében. Mivel a faggyúmirigy könnyen „hozzáférhető" a bőrön alkalmazott hatóanyagok számára, nagy valószínűséggel ezen anyagok például krém formájában is adagolhatók lesznek", magyarázta Bíró Tamás. „Ezen krémek a kozmetológiai ipar érdeklődését is felkelthetik, a faggyúmirigy zsírtermelésének fokozása révén ugyanis jó terápiás hatásfokkal kecsegtetnek a bőrszárazság és a viszketés kezelésében is."


A Debreceni Egyetem kutatója szerint azon eredményeik, hogy az endocannabinoidok a humán faggyúmirigy sejtekben sejthalált indítottak be, felvetik a cannabinoidok esetleges alkalmazhatóságát faggyúmirigy-eredetű bőrdaganatok kezelésében. A kísérletek további újdonsága pedig, hogy az endocannabinoid rendszert felfedezték a humán szőrtüszőben is. Az adatok azt sugallják, hogy a cannabinoid aktivátor és gátló vegyületek hatékonyan alkalmazhatók különféle, a haj növekedési zavarával jellemzett kórkép klinikai kezelésében is.

 
Forrás: Weborvos

 

Szólj hozzá!

Címkék: deoec

A bejegyzés trackback címe:

https://edebr.blog.hu/api/trackback/id/tr26597260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása