Eü hírek Debrecenből

Egy törölt blog folytatása! Debreceni egészségügyis hírek

kommentek

  • antirandom: Minden magyar diáknak létérdeke, hogy ismerje meg és segítsen a többiekkel is megismertetni a www.... (2015.08.11. 12:37) Egészség karaván
  • Online Filmek: Egészségügy? online-filmek.net és máris meggyógyulok mután megtudom milyen filmek közül válogathat... (2010.09.19. 00:09) Jubileum a műtőben
  • Ilony: Kedves Galuska Professzor úr! Mint volt debreceni lakos, különösen büszke vagyok arra, hogy szülő... (2008.07.17. 19:20) Pet-centrum

HTML

Rheumáról - Dr. Szekanecz Zoltán

2007.11.24. 13:59 Orosz Viktória

Gyakran beszélünk általánosságban a reumáról, de ennek keretében a köznyelv leginkább a kopásos ízületi betegséget, derékfájást vagy a csontritkulást érti.  
Ezen kórképektől azonban el kell különíteni a gyulladásos mozgásszervi betegségeket, más néven artritiszeket. Az artritiszek, melyek legismertebb képviselője a reumatoid artritisz (idült sokízületi gyulladás), amely jóval ritkább az előbb említetteknél, de így is mintegy 30-50 ezer beteget érint hazánkban. A betegség megfelelő kezelés hiányában hamarabb rokkantságot okozhat, mint az említett reumatológiai betegségek – figyelmeztetett Szekanecz Zoltán, a DEOEC III. számú Belgyógyászati Klinika, Reumatológiai Tanszék vezető docense. Az artritiszek közvetlen módon talán nem halálosak, de kevesen tudják, hogy egy előrehaladott reumatoid artritiszes beteg életkilátásai megegyeznek egy súlyos koszorúérbetegével vagy előrehaladott nyirokcsomó daganatos betegével – jegyezte meg a szakember. Az artritiszek átlagosan 3-7 évvel megrövidíthetik a várható élettartamot, miután megnő az ilyen betegek hajlama a fertőzésekre és az érelmeszesedésre is. A korai felismerés és a korán elkezdett hatékony kezelés révén bizonyítottan megelőzhető a rokkantság és javulnak az életkilátások.
A reumatoid artritisz háromszor annyi nőt érint, mint férfit. Kialakulásában genetikai tényezőknek, környezeti hatásoknak, fertőzéseknek is szerepük lehet. A betegség következtében fokozatosan több és több ízületgyullad be, kezdve a kezek és lábak ujjízületeivel, a csuklókkal, majd a térdekkel, bokákkal és végül a nagyízületekkel. A tartósan gyulladt ízületek évek alatt tönkremehetnek.
Ma olyan érzékeny, a betegség korai felismerésére alkalmas laboratóriumi és képalkotó (röntgen, izotópvizsgálat, MRI) eljárások állnak rendelkezésre, melyekkel a betegséget a tünetek megjelenése után heteken belül diagnosztizálni lehet. Az artritiszes betegek többsége 15-20 évvel ezelőtt szinte megállíthatatlanul haladt a mozgáskorlátozottság, rokkantság felé. Az elmúlt évtizedben számos olyan, a betegség előremenetelét lassító gyógyszer jelent meg, amelyek bizonyítottan meggátolják az ízületek tönkremenetelét. A fájdalomcsillapítók, szteroidok, egyéb gyulladásgátlók segítenek a tüneket enyhítésében, de ezek nem elégségesek a károsodás megakadályozásához. Ezzel szemben a metotrexát, leflunomid, szulfaszalazin jelentősen lassítják, időnként megállíthatják az artritisz előrehaladását. Legújabban az injekciós, infúziós formában elérhető, úgynevezett „biológiai terápiás” szerek az egyéb kezelésekre nem reagáló esetekben is javulást hoznak. Utóbbi hatékony, de nagyon drága, mégis térítésmentesen rendelhető szerek alkalmazása a kijelölt 12 hazai Artritisz Központban történik. Bíztató hazai kísérletek vannak őssejtkezeléssel is – fejtette ki Szekanecz Zoltán. A gyógyszeres kezelés mellett ugyanilyen fontos a gyógytorna, fizioterápia, balneoterápia, ízületvédelem, melyekről a reumatológusok szívesen adnak tájékoztatást. A debreceni és környéki betegeket két debreceni Artritisz Centrumban, a DEOEC Reumatológiai Tanszékén és a Kenézy Kórház Reumatológiai Osztályán látják el. Mindkét intézmény szakrendelései a hét minden napján fogadnak betegeket, előjegyzéssel.

Forrás: Haon

Szólj hozzá!

Címkék: deoec rheuma

A bejegyzés trackback címe:

https://edebr.blog.hu/api/trackback/id/tr56240249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása