Eü hírek Debrecenből

Egy törölt blog folytatása! Debreceni egészségügyis hírek

kommentek

  • antirandom: Minden magyar diáknak létérdeke, hogy ismerje meg és segítsen a többiekkel is megismertetni a www.... (2015.08.11. 12:37) Egészség karaván
  • Online Filmek: Egészségügy? online-filmek.net és máris meggyógyulok mután megtudom milyen filmek közül válogathat... (2010.09.19. 00:09) Jubileum a műtőben
  • Ilony: Kedves Galuska Professzor úr! Mint volt debreceni lakos, különösen büszke vagyok arra, hogy szülő... (2008.07.17. 19:20) Pet-centrum

HTML

Terheléses EKG-t kapott a Gyermekklinika

2007.12.16. 17:27 Orosz Viktória

 

Komplex szívhibák esetén tíz éves kortól a terheléses EKG is hozzátartozik a gondozáshoz. Terheléses EKG rendszerrel ajándékozta meg a debreceni Gyermekklinikát a gyermekkiadványokat készítő Graph-Art Kft. együttműködő partnerével, az Alföldi Nyomdával közösen. A négymillió forint értékű adományt a két debreceni cég képviselői szerdán adták át a klinikának. (Nemcsak a Debreceni Gyermekklinika kapott ajándékot, hanem a szombathelyi Markusovszky kórház is, ott egy gyermekőrző monitort adományoztak a gyermekosztálynak.)
Mint megtudtuk, a legjobb időben érkezett az adomány, mivel a debreceni Gyermekklinika meglévő terheléses EKG készüléke már elavult, amortizálódott. A hiánypótlás mellett az intézmény elsősorban a gesztust, az önzetlen segítségnyújtást értékelte.
Dr. Mogyorósy Gábor egyetemi docens, a Gyermekklinika Kardiológiai Részlegének vezetője elmondta, hogy a gyermek-kardiológia és gyermek szívsebészet fejlődésének köszönhetően ma már a súlyos, összetett szívhibák esetében is jó eredményeket érnek el a szakemberek.
Megtudtuk, hogy a klinika kardiológiai részlegén 1995-ben még csak 27 gyermeket gondoztak különböző komplexitással járó szívhiba miatt, ez évben, azaz 2007-ben már 107-et. Komplex szívhibák esetén tíz éves kortól a terheléses EKG is hozzátartozik a gondozáshoz, így ennek a feladatnak ellátását támogatja az adomány.
Dr. Mogyorósy Gábor a veleszületett szívhibák kapcsán hangsúlyozta, hogy ma már ezek a problémák a legsúlyosabb esetekben is orvosolhatóak. Mint megtudtuk, évente országosan 500-600 szívműtétet kell elvégezni gyermekeken. A debreceni Gyermekklinikán a betegek előzetes kivizsgálását és nyomon követését végzik, a műtétek viszont a budapesti Gyermekszív Centrumban történnek.
Mivel a felnőtt kardiológián nincsenek olyan szakemberek, akik kifejezetten a gyermekkori komplex problémákra szakosodtak, a debreceni Gyermekklinika Kardiológiai Részlege egészen 18-20 éves korig gondozza a szívműtéten átesett fiatalokat. Ebbe beletartozik az is, hogy a pályaválasztásra, vagy a sportolásra vonatkozóan is adnak szakmai tanácsot.
Az elővigyázatosság fontos, hiszen a hirtelen rosszulléteknek megvan a kockázatuk, így bizonyos szakmákat el kell kerülni. Más területeken azonban kibontakozhatnak, teljes életet élhetnek ezek a fiatalok, a mozgás, a sport pedig egyáltalán nem tilos.
Forrás: WEBORVOS

Szólj hozzá!

Címkék: deoec

A bejegyzés trackback címe:

https://edebr.blog.hu/api/trackback/id/tr12265984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása